Atenţie şi grijă maaare!

Ştiu că probabil majoritatea este la curent cu escrocheriile cu accidente, anunţate şi pe la TV şi pe internet. Cel mai probabil, le luăm ca pe o informaţie şi ne gândim că nu ni s-o întâmpla chiar nouă.

Recent, am aflat de două astfel de farse, jucate unor persoane pe care le cunosc. În aceste cazuri, victimele escrocheriilor au fost contactate de diverse persoane ce urmau un tip de scenariu, în urma căruia cereau o anumită sumă de bani pe motiv de accident al cuiva din familie.

Victimele erau contactate pe telefonul fix, în anumite cazuri se cereau şi numere ale altor membri ai familiei, adrese sau date personale (CNP, date din buletin). Persoanele care sunau – se pare că – aveau anumite informaţii concrete şi reale pe care îşi bazau scenariul, precum faptul că ‘victima’ accidentului, ruda celui contactat, era plecată din Bucureşti (într-un caz) sau că are o casă de vacanţă în alt oraş (al doilea caz), ba chiar i-a fost dată la telefon ‘victima’ accidentului, ruda respectivă. În acel moment se creează, conform scenariului, circumstanţe ambigue în care se ţipa la telefon, se plânge, persoana contactată este transferată mai multor persoane implicate în accident, sau unora care se dau drept poliţişti, avocaţi, martori, etc.

Acum că am luat contactul cu victime ale unor asemenea escrocherii, îmi dau seama că, oricât de multă atenţionare ar veni din domeniul media şi presă, în momentul în care suntem puşi în faţa unor poveşti cu încărcătură emoţională, este mai complicat să ne păstram calmul şi simţul realităţii. Însă, o atenţionare în plus, venită din partea celor dragi sau apropiaţi, ar putea să aibă un mai mare efect, din toate punctele de vedere.

Personal, am tras următoarele concluzii în urma celor întâmplate şi auzite:

– trebuie să mă asigur de veridicitatea datelor furnizate de persoanele care mă sună

– contactez separat, pe telefonul mobil, ‘victima’ accidentului despre care mi se povesteste, ruda mea

– nu dau date personale sau alte altor persoane, indiferent din ce motive îmi sunt cerute

– nu transfer sume de bani, sub nici un motiv

– dacă mi se transferă ‘ruda’ mea la telefon, gândesc o întrebare-cheie, la care numai cineva din familie ar putea răspunde (o dată de naştere, un nume secundar, o poreclă)

– Poliţia nu acordă mare interes acestor plângeri, se deschide un dosar, însă ajutorul şi sprijinul lor se opreşte acolo

– vreau ca cei apropiaţi să afle despre posibilitatea acestor întâmplări şi de la mine, nu doar dinafară.

 

Astfel, în ceea ce mă priveşte, prima acţiune va fi să îmi anunţ familia şi prietenii apropiaţi.

 

*Notă de subsol: Am folosit cuvântul victimă pentru persoana escrocată, şi ‘victimă’ pentru presupusa rudă implicată în presupusul accident.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.