Și lunea poate fi o zi faină

Pentru că de câteva săptămâni m-a lovit astenia de toamnă și am început să îmi pierd cheful rapid de orice, nimic nu mă mai încânta și zilele păreau toate la fel, am început să răscolesc pe subiect. Nu m-am concentrat pe cauză neapărat, ci pe soluții. Așa că mi-am dat seama că ar trebui să devin nițel mai disciplinată când vine vorba de activitățile zilnice.

Cu puțin efort, deja după vreo trei zile (care au trecut greeeeeuuuu…) am început să înțeleg la ce ajută și partea asta. Următoarele chestii pe care încerc să le țin sub control sunt de mare ajutor:

1. Îmi formez un program de somn. Nu chiar ca la copii, cu ora de culcare și trezire, dar măcar cu niște ore adecvate de somn. Și anume, indiferent de ora la care mă bag la somn, îmi setez să dorm 7 ore, nu mai mult. Mă culc la 22, ok deci la 5 sunt în picioare. Mă bag la somn la 00, setez 7 ca oră de trezire. Din fericire, aici mă ajută și obiceiul de acum câțiva ani, când la ora 6 eram deja la sală, așa că îmi vine destul de ușor să mă trezesc, fără prea multe alarme.
Însă îmi aduc aminte de anii anteriori, când abia mă obișnuiam cu programul matinal. Primele două săptămâni au fost jale și dezastru. Dar după două săptămâni eram fresh și în priză în fiecare zi. Merită puțin efort la început, până se prinde organismul de cum stă treaba.

2. De cu seara îmi setez cel puțin un lucru plăcut pentru ziua următoare. Fie că e vorba de o ieșire, o întâlnire cu cineva drag sau o oră de masaj, chestia asta mă face să adorm cu gândul că abia aștept să vină ziua următoare. Și mai mult, ca să nu uit peste noapte și să am aceeași stare și dimineața, îmi notez motivul nerăbdării pe un post-it pe care mi-l lipesc lângă pat. Așa, este primul lucru de care dau cu ochii când mă trezesc.

3. Mâncare! Mănânc micul dejun, unul sățios. Pe lângă că se zice că e sănătos, pe mine personal mă și umple de energie. Unul din lucrurile mele preferate de avut la micul dejun este omleta turcească Menemen. Deși ia ceva până se prepară, este delicioasă. Cel puțin cum o fac eu 😀 Și o asortez cu un ceai negru, pentru că nu beau cafea.

4. Chestia aia de care nu am chef…fix d-aia mă apuc! Întâi, o setez ca pe o provocare. Iar apoi e și un joc în care îmi spun că dacă am trecut de partea aia urâtă, pe restul le pot dovedi mai ușor. Încerc doar să acționez, să nu mă mai gândesc la ea, ci doar să o execut. Așa, trec mai repede mai departe și rezolv ce e de făcut. Iar chestia asta o fac cel mai dimineață, pentru că atunci am mai multă energie. Dacă e vorba de trimis un mail, îl pregătesc de cu seară și îl țin în draft, iar dimineața doar îi dau send.

5. Dau mesaj cel puțin unei persoane dragi. Transmit un gând bun cuiva la care țin, fie că este vorba de o urare pentru o zi sau săptămână frumoasă, fie că mă îngrijesc și întreb dacă a rezolvat ceva de care știu că se stresa. Nu trebuie să mă lungesc la povești și să treacă timpul, că dacă avem mai multe de vorbit ne vedem la un suc. Ideea că am transmis un gând frumos mă bucură și pe mine și are un efect pozitiv și asupra primitorului.

 

Deci, cine zice că să îți creezi zile frumoase este greu? 🙂

 

anamariapopa.com blog post florin om frumos poza fericire balonase

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.